Kluski leniwe na słodko

1.75 (12 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostatnio bym tylko jadła wszystko mączne a więc mąka u mnie wszędzie, takie kluski są bardzo syte i smaczne. Mogą być na obiad lub podwieczorek. Ja podałam je polane masełkiem, świetnie smakują z owocami.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu pótłustego z kostki
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    jajko małe

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

1.75 (12 ocen)

Kluski leniwe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wyciągnąć z opakowania i przełożyć do miski, dodać jajko, cukier waniliowy oraz cukier kryształ i mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Mąki nie dodawać za dużo ponieważ kluski wyjdą za twarde. Z ciasta uformować 2 wałki, zrobić widelcem wzorek z dwóch stron, a następnie pokroić na małe kawałki.
  • kluski 2. W garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować przez około 1,5 minuty kluski. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić kluski i wymieszać delikatnie. Podawać posypane cukrem kryształem.

Porady

Kluski można podać z ulubionymi owocami. Kluski można polać maselkiem i posypać cynamonem. Kluski smakują jak pierogi z białym serem na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować