CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem cappuccino. Ciasto z biszkopcikami i kremem jogurtowym.Ciasto tortowe, bardzo pyszne o smaku kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1/2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka oleju
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao

    krem cappuccino:
    -350 g. serka z wiaderka
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -5 łyżek sypkiej kawy cappuccino czekoladowego
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    biszkopciki i nasączenie:
    -2 op. biszkopcików podłużnych tj. ok.400 g.
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -3/4 szklanki wody
    -cukier do posłodzenia kawy

    krem jogurtowy:
    -800 g. jogurtu greckiego
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    góra:
    -wafelek czekoladowy XXL
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Ciasto jogurtowo-kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE 1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* ok.30 min.
  • CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE 2. krem cappuccino-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem,fixem, potem serkiem.Dodać kawę, zmiksować a na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Rozsmarować na biszkopcie.
  • CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE 3. Zaparzyć kawę i posłodzić w/g siebie.
    Maczać biszkopciki w przestygniętej kawie i układać do blaszki na kremie.
  • CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE 4. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę ubić z pudrem ze śnieżką, potem jogurtem Dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać startą czekoladę i zaraz rozsmarować na biszkopcikach.
  • CIASTO JOGURTOWO-KAWOWE 5. Na górę zetrzeć wafelka czekoladowego i ciasto schłodzić. Kroić najlepiej na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować