Meksykańska zupa z kurczakiem

4.51 (196 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam wszystko, co ostre. Ostatnio nie ma dnia, bym nie zjadła czegoś, co pali mnie w język. Obawiam się, ze niedługo w ramach przekąski będę podgryzać papryczki chili, jednak zanim to nastąpi, chciałabym podzielić się przepisem na pyszną zupę.

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
    2 marchewki
    pół pietruszki
    po kawałku selera i pora
    łyżka oleju lub oliwy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka kukurydzy
    2 szklanki makaronu (muszelki albo kolanka)
    koncentrat pomidorowy
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    chili (grys lub proszek)
    ząbek czosnku
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Gulasz

Meksykańska zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, selera i pora umyć, obrać i pokroić. 1,5-1,75 litra wody wlać do garnka, dodać warzywa, liść laurowy, sól, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotować kilka minut. Wyjąć selera i pora.
  • 2. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, obtoczyć w chili. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, smażyć 15 sekund i dodać kurczaka. Smażyć ok. 3-5 minut.
  • 3. Do garnka dodać makaron, kurczaka, gotować ok. 5 minut, następnie dodać koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu. Przyprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować