Ciasteczka przekładane kremem budyniowym. Oblane w białej czekoladzie. Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki, czyli jak na kilka sekund przenieść się do nieba.
Ciasteczka niebiańskie kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
2.Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki.
4.Wałkujemy ciasto i szklanką wycinamy ciasteczka, w niektórych na środku wycinamy foremką kwiatuszka. Ciasteczek wycinamy do pary. Ciasto musi być troszkę grubsze.
5.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.
6.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przekładamy na talerzyk. Ciasteczko z kwiatuszkiem zanurzamy w niej ale tylko jedną stronę. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia.
7.Przygotowujemy krem. W połowie mleka rozpuszczamy budyń.
8.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia.
9.Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści.
10.Krem odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Jeszcze ciepły przekładamy do rękawa cukierniczego.
11.Na ciasteczko bez kwiatuszka wyciskamy krem, a następnie przykładamy ciasteczko z kwiatuszkiem.
Komentarze