Malabi – izraelski budyń z wodą różaną

4.5 (144 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszny izraelski deser, w którym zakochałam się będąc w jednej z warszawskich knajpek... Po powrocie musiałam go powtórzyć!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść pisctacji do dekoracji,

    1/3 filiżanki cukru,

    1/2 łyżeczki do herbaty cukru wanilinowego (waniliowego),

    4 filiżanki mleka (użyłam bez laktozy),

    1/2 filiżanki mąki kukurydzianej,

    1 łyżka stołowa wody różanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Malabi – izraelski budyń z wodą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy w misce filiżankę mleka z mąką, wodą różaną, cukrem waniliowym.

    W garnku podgrzewamy resztę mleka w cukrem.

    Gdy będzie już ciepłe, zmniejszamy ogień i dodajemy zawartość miski.

    Mieszamy energicznie (żeby nie przywarło), aż zgęstnieje do konsystencji budyniu – ja użyłam do tego rózgi.

    Przełożyć do szklanek, włożyć do lodówki i jeść jak się schłodzi.

    Przed podaniem posypać pokrojonymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować