Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z jednego ciasta upieczemy kruche gwiazdki ze słonecznikiem oraz ciastka z chrupiącą orzechową bezą i dżemem.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    200 g cukru
    5 żółtek
    400 g mąki
    konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
    Na bezę:
    5 białek
    200 g cukru pudru
    200 g mielonych orzechów
    dodatkowo: słonecznik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Ciastka Gwiazdki Beza

Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i żółtka dobrze utrzeć na pianę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Foremkę do ciasta( 30 na 20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć foremkę. Z pozostałej części ciasta będziemy wycinać gwiazdki. Ciasto na blaszce smarujemy konfiturą.
    3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i orzechy. Mieszamy i równomiernie wykładamy na konfiturę. Pieczemy w 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chwilę studzimy i jeszcze ciepłe, kroimy na kawałki.
    4. Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki. Posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut na złoto. Smacznego!

Porady

Możemy użyć różnych foremek, tym sposobem z jednego przepisu upieczemy wiele ciasteczek. Można posypać je kolorowymi cukierkami lub ozdobić czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować