Kurczak z zielonym curry po tajsku

4.5 (179 ocen)

Inspiracją do tego dania był przepis Agnieszki Maciąg z książki „Smaki życia”. Tak przygotowany kurczak jest zaskakująco miękki i soczysty, polecam

Składniki:

  • PORCJA DLA 2-3 OSÓB (w zależności od apetytu):
    25 dag piersi z kurczaka
    2-3 łyżki zielonej pasty curry
    puszka 250 ml mleczka kokosowego
    około 1/2 szklanki wody
    20 dag pędów bambusa ze słoiczka
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    chili w proszku lub posiekana świeża papryczka chili
    1/2 szklanki liści tajskiej bazylii – nie można jej zastąpić zwykłą, ponieważ inaczej smakuje
    do podania ryż na sypko
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy

Kurczak z zielonym curry po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
    Mleczko kokosowe wymieszać .
    Pędy bambusa pokroić w słupki.
    Bazylię opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki z gałązek i grubo posiekać.
    Pastę curry włożyć do rondelka i podgrzać szybko mieszając, dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
    Wrzucić pokrojone mięso, gotować 5 minut.
    Dodać pędy bambusa, podlać wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia (sos powinien być dość rzadki).
    Doprawić do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i chili.
    Dodać listki bazylii, wymieszać, zagotować i od razu podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bambus Bazylia Kurczak Sos rybny Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować