Inspiracją do tego dania był przepis Agnieszki Maciąg z książki „Smaki życia”. Tak przygotowany kurczak jest zaskakująco miękki i soczysty, polecam
Składniki:
PORCJA DLA 2-3 OSÓB (w zależności od apetytu):
25 dag piersi z kurczaka
2-3 łyżki zielonej pasty curry
puszka 250 ml mleczka kokosowego
około 1/2 szklanki wody
20 dag pędów bambusa ze słoiczka
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru trzcinowego
chili w proszku lub posiekana świeża papryczka chili
1/2 szklanki liści tajskiej bazylii – nie można jej zastąpić zwykłą, ponieważ inaczej smakuje
do podania ryż na sypko
Kurczak z zielonym curry po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę.
Mleczko kokosowe wymieszać .
Pędy bambusa pokroić w słupki.
Bazylię opłukać, otrzepać z wody, oberwać listki z gałązek i grubo posiekać.
Pastę curry włożyć do rondelka i podgrzać szybko mieszając, dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
Wrzucić pokrojone mięso, gotować 5 minut.
Dodać pędy bambusa, podlać wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia (sos powinien być dość rzadki).
Doprawić do smaku sosem rybnym, cukrem trzcinowym i chili.
Dodać listki bazylii, wymieszać, zagotować i od razu podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Komentarze