Camembert z batatowymi chipsami, szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastaw piekarnik na 160st, do rondla wlej szklankę oleju i postaw na gaz. na patelni zeszklij szalotkę, a nstępnie dodaj grubo krojone pieczarki i na ostrym ogniu całośc usmaż doprawiając solą i pieprzem. 1 sztukę batata obierz i potnij na szatkownicy, następnie wstaw na 5 minut do zimnej wody. Liście szpinaku umyj, osusz i zalej winegretem z soku cytryny, oliwy oraz posiekanego czosnku, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Z krążka Camemberta odetnij górną warstwę skórki pleśniowej i wstaw do piekarnika na ok. 4-5 minut. Płatki batata wrzuc do rogrzanego oleju i smaż do czasu, aż osiągnie pożądany kolor (ok. 1 minuty). Na talerz wyłóż posolone chipsy ze szpinakiem, następnie plaster gorącego, rozpływającego się sera oraz pieczarki i nastychmiast podawaj. Przy dobrej organizacji pracy czas nawet dla dwóch dań będzie poniżej 25 minut.
Komentarze