Barszcz rosyjski

4.47 (193 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Zupa, której w Rosji zabraknąć nie może

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - fasola perłowa: 100 gramów
    - kapusta biała: 200 gramów
    - suszone grzyby: 10 gramów
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - śmietana: 0.67 szklanki
    - cebula: 2 sztuki
    - buraki: 2 sztuki
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - margaryna: 3 łyżki
    - ocet: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Barszcz rosyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby starannie opłukać, osączyć, zalać 6 szklankami wody i odstawić na 3 godziny.
    Gotować w tej samej wodzie 40 minut.
    Wywar przecedzić i zachować, grzyby pokroić w kostkę.
    Kapustę opłukać, osączyć, poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować 10 minut.
  • 2. Buraki, marchewki i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce od jarzyn.
    Cebule obrać i pokroić w kostkę.
    Przygotowane warzywa dusić 5 minut na 2 łyżkach margaryny.
    Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i energicznie mieszając, dusić jeszcze 3 minuty.
    Następnie połączyć z kapustą, dodać sól i pieprz i gotować zupę 25 minut, dodać grzyby oraz fasolę.
  • 3. Z pozostałej margaryny oraz mąki ugnieść kulkę, włożyć do zupy i gotować 5 minut.
    Przyprawić solą oraz pieprzem.
    Śmietanę ubić.
    Barszcz rozlać do talerzy, każdą porcję przybrać 1 łyżką śmietan
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować