zupa pomidorowa wielowarzywna

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa z nietypowymi składnikami - kalarepą, papryką, burakiem, który jednocześnie pogłębia kolor zupy oraz ketchupem. Ciekawie również prezentują się ozdobne pomidorki koktajlowe - żółte gruszkowe. Całość doprawiona w orientalnym stylu.

Składniki:

  • 8 niedużych ziemniaków (łącznie 600g)
    300 g pomidorów koktajlowych (np. żółte gruszkowe)
    2 średnie kalarepy (łącznie 300g)
    1 średnia zielona papryka (200g)
    2 nieduże buraki czerwone (łącznie 200g)
    2 średnie marchewki (łącznie 150g)
    15 cm-owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej bazylii
    2 łyżki masła
    100 g serka topionego kremowego
    5 szklanek bulionu warzywnego
    1/3 szklanki wody
    1/2 szklanki ketchupu pikantnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki curry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa pomidorowa wielowarzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Inna zupa pomidorowa 1. Pora posiekać i chwilę dusić z obranym i posiekanym czosnkiem, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę papryką, curry, imbirem i sproszkowaną ostrą papryką.
  • Inna zupa pomidorowa 2. Następnie wlać bulion, dodać ketchup i koncentrat pomidorowy . Ziemniaki, kalarepę, buraki i marchewkę obrać. Warzywa pokroić w cząstki i dołożyć do zupy. Gotować 20 - 25 min.
  • Inna zupa pomidorowa 3. Serek rozetrzeć z wodą - mieszankę wlać do zupy. Gotować chwilę, aż się całkowicie rozpuści. Dołożyć pokrojone na połówki pomidory oraz posiekane zioła. Całość gotować jeszcze ok. 5 min. Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować