Barszcz ukraiński

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjny barszcz ukraiński

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3l bulionu lub wywaru z mięsa
    -50 dag buraków
    -70 dag ziemniaków
    -1/8 główki posiekanej białej kapusty
    - 400 ml przecieru pomidorowego
    -1,5 łyżki cukru
    -3 łyżki soku z cytryny lub duża szczypta kwasku cytrynowego
    -30 dag ugotowanej białej fasoli
    -2 marchewki
    -3 ząbki czosnku
    -sól i pieprz do smaku
    -2 liście laurowe
    - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

    Do podania:
    -śmietana
    -posiekany koperek
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na oleju do miękkości (ok. 20 minut).Do garnka z gorącym wywarem dodajemy: pokrojone ziemniaki, poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i gotujemy wszystko przez 30 minut. Do usmażonych buraków dolewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut. Do buraków z przecierem dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cukier. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę. Razem z fasolą wrzucamy do garnka. Do ugotowanej zupy ścieramy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone buraki Fasola Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować