Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem na żeberkach

5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny pomysł na pyszne danie na święta i na co dzień.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zakwas:

    800 ml wody
    6 łyżek stołowych mąki pszennej
    3 ząbki czosnku
    ziele angielskie
    liście laurowe
    majeranek

    Na zupę:
    2 litr wody
    300 g żeberek wieprzowych
    4 pętka białej kiełbasy
    4 jajka
    2 białe cebule
    0,5 kg ziemniaków
    marchewka
    1 pietruszka
    2 ząbki czosnku
    łyżka chrzanu ze słoika
    250 ml słodkiej śmietanki 30%
    2 łyżki oleju
    2 Liście laurowe
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (8 ocen)

Zobacz również:

Barszcz biały

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego słoja wsyp mąkę, dolej wodę ,dodaj pokrojony czosnek i wymieszaj energicznie.Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Słoik odstaw na 3 dni. Zakwas mieszaj 3 razy dziennie i próbuj, czy robi się kwaśny.
    W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj żeberka i łyżkę soli. Następnie gotuj na małym ogniu ok. 40 minut Po 40 minutach dodaj do wody obraną pietruszkę i marchewkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę ,a następnie podsmaż na oleju i dodaj do zupy razem z zielem angielskim, listkami laurowymi . Kiełbasę włóż do zupy i gotuj całość jeszcze przez 25 minut. Ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę, a następnie ugotuj w oddzielnym garnku .Jajka ugotuj w osolonej wodzie.
    Po 25 minutach do zupy dolej przygotowany zakwas i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj zupę i dodaj ugotowane ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Zmniejsz ogień i dolej słodką śmietankę Na koniec dodaj łyżeczkę chrzanu ze słoika.Obierz jajka i dodaj do zupy.Kiełbasę pokrój w plasterki.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować