Przepyszne i łatwe w wykonaniu ciasto bananowo-kakaowe z kremem śmietankowym i solonym karmelem.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
na tortownicę 22cm:
Ciasto:
3 banany
1 jajko
110 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250 g mąki pszennej typ 450
20 g kakao naturalnego
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bananowo-kakaowe ciasto z kremem śmietankowym i solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować słony karmel: cukier skarmelizować na patelni z grubym dnem na bursztynowy kolor. Dodać masło, wymieszać do połączenia, dodać śmietankę i całość gotować około 2 min. Dodać sól i wystudzić.
2.Jajko z cukrami ubić na sztywno. Banany rozgnieść widelcem. Suche składniki wymieszać razem.
3.Do ubitej masy dodać suche składniki, olej i banany. wymieszać do połączenia.
4.Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto piec około 30 min w 180 st. góra- dół do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu wystudzić.
5.Wszystkie składniki na krem włożyć do misy i ubić na sztywno. Wyłożyć na wystudzone ciasto. Na to ułożyć pokrojone banany i polać solonym karmelem. Można na wierzch posypać posiekane orzechy włoskie.
Porady
Banany przed położeniem na ciasto skropić sokiem z cytryny- dzięki temu nie zrobią się czarne.
Komentarze