Babka ziemniaczana z brokułem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babka ziemniaczana upieczona z kawałkami brokuła, bez mięsna.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 13 szt.
    jajko kurze 2 szt.
    sól do smaku
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    majeranek 1 łyżka
    skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki (w zależności od gatunku ziemniaków)
    brokuł 3-4 kawałki
    olej rzepakowy 4 łyżki (do polania po wierzchu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka ziemniaczana z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę. Pulpę ziemniaczaną lekko odciskamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i wbijamy jajka, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym, wkładamy masę kartoflaną. Do masy ziemniaczanej wkładamy 3-4 kawałki brokuła, równamy, troszkę polewamy olejem rzepakowym po wierzchu. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół. Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy przy pomocy talerza. Talerzem nakrywamy formę z babką i odwracamy ją do góry dnem, upieczona babka sama wyjdzie. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia, odwracamy upieczoną babkę górą na wierzch. Kroimy na porcję i podajemy z zimną gęstą śmietaną, zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować