Babka ziemniaczano-dyniowa z kaszą jaglaną i sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos kurkowy:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę i szklimy. Kurki oczyszczamy i płuczemy. Kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy liść laurowy i gotujemy pod przykryciem (ma małym ogniu) ok 15 minut. Mąkę ryżową rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu (zagęszczamy go), dokładnie mieszamy. Garnek zdejmujemy z gotowania, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny.
2.babka:
Obrane i umyte ziemniaki, marchewkę i dynię ścieramy na drobnej tarce, ale nie na tzw „paćkę” tylko na najdrobniejszych oczkach, tak by było widać strukturę warzyw (ja ścieram w melakserze). Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na klarowanym maśle. Starte warzywa przekładamy do miski, dodajemy cebulę, wsypujemy kaszę jaglaną, wbijamy jajka i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłonią, by składniki się połączyły.
3.Formę o wymiarach 30cm x 11cm smarujemy klarowanym masłem, przekładamy do niej warzywa i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół na 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut na kratkę. Brzegi babki odcinamy od blachy małym nożykiem, kroimy na porcje.
Komentarze