Babka ziemniaczana to pyszna propozycja obiadowa. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po obsmażeniu. Jest bardzo sycąca i podzielna.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
-2 kg ziemniaków
-2 duże białe cebule
-2 małe jajka
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-1 pęczek natki pietruszki
-1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
-0,5 kg boczku wędzonego surowego
-po 1 łyżeczce: oregano suszonego, papryki słodkiej mielonej, pieprzu i curry
-1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
-tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Babka ziemniaczana z boczkiem i natką pietruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy przez 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę, smażymy jeszcze minutkę.
2.Obrane i umyte ziemniaki ścieramy tarce o małych oczkach (nie odciskujemy nadmiaru wody!). Dodajemy do nich przyprawy, mąkę kukurydzianą i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy na gładką masę.
3.Do masy dodajemy podsmażony boczek z cebulą i natką i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na dolnej półce, góra-dół, przez 100-110 minut, aż babka się zrumieni. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Komentarze