Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem

2.22 (9 ocen)

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Pikantna, wytrawna babka z warzywami i boczkiem to danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy je przyrządzić niezależnie od pory roku, pogody czy zasobności portfela. Jest to potrawa bez glutenu, więc idealna dla osób, które nie mogą lub nie chcą go spożywać. Potrawa, która świetnie się sprawdzi jako dodatek do grilla, ale i solo, czy w towarzystwie ulubionego sosu: czosnkowego, chrzanowego, koperkowego, pieczarkowego lub śmietankowego.

  • 50 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 650 g ziemniaków, 7 sztuk
    300 g marchewki, 4 sztuki
    120 g groszku mrożonego
    150 g boczku wędzonego
    80 g sera grana padano lub innego
    1 czerwona, szpiczasta papryka
    3 cebule dymki
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
    1 łyżeczka soli
    szczypta chili
    2 łyżki ziół prowansalskich
    8 jajek
    3 łyżki śmietany kwaśnej
    3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

    foremka o średnicy 22-23 cm
Wystaw ocenę:

2.22 (9 ocen)

Babka ziemniaczana z warzywami i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, ziemniaki i marchewki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach. Nasalamy łyżeczką soli i odstawiamy aż puszczą sok, a w tym czasie zajmiemy się dalszymi czynnościami.

    Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, wtedy dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Paprykę kroimy w kostkę, cebulę dymkę siekamy, a groszek zielony przepłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.

    Jajka o temp. pokojowej mieszamy ze śmietaną i startym na tarle serem.
    .............................................................................................................................................................................................

    Starte ziemniaki z marchewkami odciskamy z soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy paprykę, dymkę, zioła prowansalskie, pieprz marynowany, szczyptę chili i zmieszane ze śmietaną i serem jajka. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia się składników.

    Masę przekładamy do natłuszczonej olejem formy na babkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 70 minut.

    Wyciągamy babkę z foremki, powinna być ładnie zarumieniona. W razie konieczności można ją podpiec na blaszce, już po wyciągnięciu z formy, można ją wtedy też posypać serem żółtym.

Porady

Babkę możemy zrobić w wersji łagodnej, wtedy wystarczy dodać pół łyżeczki pieprzu marynowanego. Możemy również zrobić ją w wersji warzywnej, wykluczając boczek. Natomiast sam boczek możemy zamienić na resztki wędlin jakie nam zalegają w lodówce, wtedy mamy potrawę zero waste :) Zioła prowansalskie możemy zastąpić innymi ulubionymi, lub dodać koperek, czy świeżą natkę pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować