Prosty przepis na babkę cytrynową (na formę do babki z kominem śr. 22-24 cm). Babka jest pulchna i wilgotna. Idealna do popołudniowej kawki, a zrobisz ją bardzo łatwo.
15 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka rozm L
180 g mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej typ 480
70 g maki ziemniaczanej
200 g masła
1 cytryna
3/4 szklanki cukru
1 op. cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
odrobina masła i bułka tarta do wysmarowania formy
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki wody
Babka cytrynowa - taką babkę każdy potrafi zrobić - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce, resztę wycisnąć na sok.
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić i dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać i wystudzić.
Do miski lub misy robota wbić jajka, dodać cukier i cukier z wanilią i ubić na jasną gęstą masę.
Następnie dodać partiami przesiane mąki i mieszać na małych obrotach miksera. Na koniec wlać masło i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencje budyniu.
Ciasto przelać do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić.
2.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i stopniowo dodawać po łyżce wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Wystudzoną babkę polać lukrem i zostawić do zastygnięcia.
Komentarze