Bułka drożdżowa

4.5 (181 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna bułka, która jest delikatna w dotyku i puszysta w smaku. Najlepiej smakuje z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym domowej roboty.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    2 żółtka
    60 g masła
    3/4 szkl. mleka
    3 łyżki cukru
    40 g świeżych drożdży

    kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    30 g zimnego masła
    1 opak. cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babka drożdżowa

Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, następnie zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 5 minut. Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mleko i mieszamy razem wszystkie składniki. Dodajemy jajko i żołtka, mleko z masłem oraz mąkę. Razem wszystko mieszamy.
    Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
    Następnie wyrabiamy kruszonkę. Składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach. Wyrobioną kruszonkę schładzamy w zamrażarce około 15 minut.
    Na przełożoną do keksówki porcję ciasta kruszymy wyciągniętą z zamrażarki kruszonkę i wkładamy do piekarnika na około 40 minut i pieczemy w temperaturze 150 stopni. ( w zależności od piekarnika może to być wyższa temperatura i inny czas pieczenia).

Porady

Najlepiej smakuje z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować