Kulicz, babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Kulicz, to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
    150-200 g bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy)
    25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
    1 szkl. mleka
    3 jajka eko
    100 g masła
    100 g drobnego cukru do wypieków (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto, dodajcie jeszcze 50 g cukru)
    10 g cukru waniliowego lub 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka drożdżowa

Kulicz, babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w lekko podgrzanym mleku i dodać połowę mąki. Miskę z zaczynem nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
    Rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut, następnie odcedzić na sicie.
    Z białek i soli ubić sztywna pianę.
    Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do wystudzenia.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i niewielkimi porcjami pianę z białek, delikatnie mieszać.
    Dodać (również porcjami) resztę mąki i wystudzone masło (gorące masło zniszczy drożdże!).
    Dodać bakalie i dokładnie wyrobić ciasto.
    Dużą miskę wysmarować olejem i umieścić ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 45 minut, aż podwoi objętość.
    Puszki wysmarować tłuszczem, boki wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do puszek, do 1/3 wysokości.
    Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia ciasta. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować żółtkiem lub mlekiem.
    Rozgrzać piekarnik do temp. 100 stopni, wstawić puszki i piec 10 minut.
    Następnie zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 25 minut.
    Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem.

    Lukier
    3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy.

    * Składniki na ok. 6 puszek o pojemności 400 ml
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować