Ziemniaczane babeczki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Znakomita alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smak był dla mnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Babeczki:
    1 kg ziemniaków
    1 cebula
    3 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Gulasz:
    500 g łopatki wieprzowej
    Olej do podsmażenia
    1 marchew
    1 cebula
    150 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 zielona papryka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    200 ml wody
    Przyprawy do gulaszu:
    Przyprawa do wieprzowiny
    1 kostka rosołowa
    0,5 łyżeczki lubczyku
    0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki
    0,5 łyżeczki curry
    Odrobina imbiru
    Pieprz
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaczane babeczki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut.
    Gulasz przygotowujemy jako pierwszy, ponieważ wymaga więcej czasu. Łopatkę kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Pieczarki, cebulę i papryki kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i podsmażamy przez 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa. Koncentrat rozrabiamy z wodą i kostką rosołową i zalewamy gulasz. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować