Babeczki makowe z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladki dzielimy na małe kawałeczki,na 12 sztuk.
Połowe marcepanu dzielimy na 12 rownych częsci.Z kazdej czesci robimy kulkę,rozpłaszczamy ją, układamy kawałek czekolady i zwijamy w kulkę.
2.Pozostały marcepan scieramy na tarce.Dodajemy jajo,cukier i sol.Miksujemy,dodajemy masło.
Mak, migdały,mąkę i proszek mieszamy ze sobą.
Do utartego marcepanu dodajemy na przemian suche składniki i jogurt grecki.Miksujemy na gładką masę.
3.Połowę masy wkładamy do foremek na muffinki,na srodek kazdej babeczki układamy kulkę z marcepanu.
4.Przykrywamy pozostałym ciastem.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni ok 20 minut.
5.Budyn gotujemy w podanej ilosci mleka.Studzimy.Masło ucieramy,dodajemy po łyżece budyniu.
Mase budyniową wykladamy za pomoca rekawa cukierniczego na bebeczki,posypujemy makiem,dekorujemy płatkami migdałow.
Przechowujemy w lodowce.
Porady
Na wierzch babeczek mozemy położyc dowolną masę, lukier, lub mozemy posypac cukrem pudrem.
Komentarze