Muffiny z aronią i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aronia zaliczana jest do tak ostatnio modnego superfoods. Choć bogatsza w wartościowe składniki od niejednego super jedzenia pochodzącego z drugiego końca świata, to ciągle mało popularna i mało doceniana. W słodkich wypiekach smakuje znakomicie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka tortowa - 300 g
    masło – 125 g
    mleko - 1/2 szk.
    cukier – 150 g
    duże jajka – 2 szt.
    proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    aronia – 300 g
    duże kwaśne jabłko – 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny z aronią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić, dodać cukier, mleko, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Dodać jajka i wymieszać. Nie ubijać i nie miksować.
  • 2. Dodać przesianą mąkę tortową i proszek do pieczenia i wymieszać.
  • 3. Do ciasta wmieszać opłukaną i osuszona aronię oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
  • Muffiny z aronią i jabłkiem 4. Foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 ich wysokości.
    Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika i piec około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone muffinki wystudzić na kratce kuchennej,

Porady

*można użyć mrożonej lub świeżej aronii /mrożonej nie rozmrażać/ *wyszło mi 12 dużych muffinek *najlepiej sprawdzą się kwaśne jabłka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować