Arbuz

Właściwości arbuza

Arbuz zawiera przeszło 90% wody. Dzięki temu jest niskokaloryczny - w 100 g ma zaledwie 30 kalorii oraz 8 g węglowodanów. Z tego powodu możemy jeść ten owoc w dużych ilościach bez szkody dla sylwetki - jest to nawet wskazane z uwagi na jego cenne właściwości.

Jakie witaminy występują w arbuzie? Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę C, która poprawia odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Na uwagę zasługuje również beta-karoten, nazywany prowitaminą A, który odpowiada za różowo-pomarańczową barwę miąższu. Pozwala on nie tylko zachować piękną skórę i dobry wzrok, ale także chroni przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi proces starzenia.

Arbuz zawiera również likopen. Związek ten chroni przed miażdżycą, zawałami serca oraz nowotworami. Owoc bogaty jest także w cytrulinę, która przyspiesza regenerację mięśni oraz zwiększa ich objętość na treningu, a więc jest szczególnie istotna dla sportowców.

Gdzie rosną arbuzy?

Arbuz należy do rodziny dyniowatych i pochodzi z Afryki Południowej, gdzie był uprawiany już w starożytności. Hodowano go również w Azji. W Europie zdobył popularność w średniowieczu. Obecnie rośnie w wielu krajach o ciepłym klimacie, m.in. w Chinach, Grecji, Turcji, Hiszpanii czy we Włoszech.

Arbuzy uprawiać można także w Polsce. Najlepiej jednak sadzić je w szklarniach, gdyż należą do roślin ciepłolubnych - do rozwoju potrzebują temperatury powyżej 20 °C. Arbuz szybko kiełkuje z pojedynczej pestki i nie wymaga zbyt wiele pielęgnacji, dlatego można samodzielnie wyhodować go w doniczce.

Pojemnik powinien być duży, gdyż roślina ta potrzebuje przestrzeni - jej płożące pędy mogą osiągać nawet do 5 metrów długości. Z reguły jednak arbuzy uprawiane w Polsce są mniejsze z uwagi na chłodniejszy klimat.

Jak wybrać arbuza?

Dojrzały arbuz powinien być słodki i soczysty. Jeśli kupujemy pokrojony owoc, łatwo sprawdzimy to na podstawie koloru miąższu. Jednak jak wybrać arbuza, kiedy jest sprzedawany w całości?

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na kolor i wygląd skórki. Powinna być gładka i mieć regularny wzór. Nierówności i wgniecenia mogą świadczyć o chorobie, niedoborze wody lub uszkodzeniu w transporcie. Warto przyjrzeć się także plamie oznaczającej miejsce, którym owoc stykał się ziemią. Im jest ciemniejsza i bardziej żółta, tym słodszy będzie miąższ.

Obejrzyjmy również ogonek - przy dojrzałym owocu powinien być ciemny i zasuszony. Jeżeli pozostaje zielony, oznacza to, że arbuza zerwano zbyt wcześnie.

W wyborze odpowiedniego owocu pomoże nam także dotyk. Warto podnieść arbuza i sprawdzić jego ciężar. Zbyt lekki może okazać się niedojrzały bądź mało soczysty. Można także opukać skórę - głuchy dźwięk będzie świadczył o tym, że owoc jest dojrzały.

Jak pokroić arbuza? Najpierw rozkrawamy go ćwiartki, a następnie na łódeczki. Jeśli dysponujemy długim, ostrym nożem, zrobimy to w kilkanaście sekund.

Przepisy z arbuzem

Arbuz świetnie smakuje bez żadnych dodatków, ale warto wypróbować go także jako składnik przepisów. Do jakich dań pasuje ten soczysty owoc?

Sałatka z arbuzem, serem feta, granatem, ogórkiem i czerwoną cebulą
to lekka propozycja na gorący dzień. Jeszcze bardziej orzeźwiającego smaku nada jej kilka listków mięty.

W upały orzeźwi nas również arbuzowy chłodnik. Dzięki połączeniu owoców i warzyw potrawa dostarczy nam dawkę witamin i niewiele kalorii.

Na wieczorną imprezę warto przygotować arbuzowy drink dla dorosłych. Koktajl z dodatkiem aperolu i prosecco przypadnie go gustu zwłaszcza osobom preferującym lekkie alkohole.

Orkiszowe gofry arbuzowe z płatkami owsianymi idealnie sprawdzą się na śniadanie. Zblendowany miąższ owocu dodany do ciasta sprawi, że gofry nie będą suche.

Koktajl arbuzowo-bananowy z chlorellą to prawdziwa witaminowa bomba. Nie tylko odżywi organizm, ale także wzmocni odporność i poprawi wygląd skóry.

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 213

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto arbuz

To może cię zainteresować