Ciasto Aniołek

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

Nieodłączny element każdych świąt w moim domu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    50 dag mąki
    1/2 kostki margaryny
    łyżeczka amoniaku

    Krem:
    3 jajka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 torebki cukru waniliowego
    1 szklanka śmietany
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    margaryna

Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Aniołek Desery

Ciasto aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka, cukier, śmietanę i mąką ziemniaczaną ubić mikserem. Posiekać margarynę i mąkę wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Z otrzymanego ciasta upiec 4 jednakowe cienkie placki.
  • 2. Krem:
    Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną i mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować. Gorącą masą przekładać placki posmarować na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Porady

Ciasto można udekorować galaretką lub owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

To może cię zainteresować