Spaghetti putanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zgłodnieć
2.Wstawiasz wodę na makaron, kiedy zawrze intensywnie posolisz i dodajesz makaron.
3.Makaron gotujesz al dente, albo tak jak lubisz :P
4.W tym samym czasie kiedy gotuje się woda, dodajesz oliwę na zimną patelnie i wrzucasz do niej pocięty w cieniutkie paski czosnek. Pod patelnią ustawiasz minimalne grzanie, żeby oliwa powoli przesiąkła czosnkiem, a czosnek się nie usmażył.
5.Kiedy czosnek zacznie się powoli rumienić a w kuchnią zawładnie aromat ciepłej oliwy i czosnku, dorzucasz oliwki i kapary. Najlepiej kupić czarne oliwki w oliwie z pestkami i samemu je wypestkować, ale jeśli kupisz takie najtańsze to tragedii nie będzie.
6.Po chwili do patelni wrzucasz anchois i rozdrabiasz je trochę szpatułą. Po dwóch minutach na patelni anchois całkowicie się rozpada.
7.W tym momencie cała Twoja rodzina zachodzi w głowę, co ty robisz w kuchni i z powodu aromatu staje się coraz głodniejsza. Ty tymczasem wrzucasz na patelnie przepołowione pomidory cherry, albo siekane pomidory z puszki( jeśli wybrałeś opcje drugą, to odsącz pomidory od soku z puszki i wrzuć same owoce/wiem dziwne, ale musisz mi zaufać, tak jest lepiej/)
8.Sos doprawiasz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli miałeś pomidory z puszki i są kwaśnawe to możesz dodać szczyptę cukru (ale nie przesadzaj - to nie deser)
9.Sos gotujesz dopóki twój makaron nie będzie ugotowany tak jak lubisz (mam nadzieje jednak, że szanujesz swoje jedzenie i nie wciągasz rozgotowanych kluch). Kiedy makaron jest gotowy, odcedzasz go, wrzucasz do sosu i dokładnie z nim mieszasz.
10.Makaron nakładasz na talerze, doprawisz jeszcze zmielonym pieprzem, posypujesz parmezanem i natką pietruszki.
11.Podajesz danie rodzinie i stajesz się bohaterem dnia!
SMACZNEGO!!!
Komentarze