Crostini alla pizzaiola

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Crostini alla pizzaiola czyli po naszemu grzanki to podobno danie rodem z południa Italii. Mam nadzieję, że moja wersja też przypadłaby do gustu rodowitym Włochom...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb wiejski kromki: 4 sztuki
    - mozarella kulka: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - czosnek ( ząbek): 1 sztuka
    - pesto: 4 łyżeczki
    - anchois fileciki: 4 sztuki
    - bazylia listki: 1 pęczek
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Pesto Pizza

Crostini alla pizzaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Pieczemy w nim przez chwilę chleb - ważne, by grzanek nie przypalić.
  • 2. Następnie nacieramy podpieczone kromki chleba ząbkiem czosnku i smarujemy cienko pesto. Na każdej grzance układamy pomidora pokrojonego w cienkie plasterki, solimy i pieprzymy. Na pomidorze układamy listki bazylii, plasterek mozzarelli i filecik anchois. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
  • 3. Nasze grzanki wstawiamy znowu do piekarnika na 5-10 minut - czekamy aż mozarella się zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika, ozdabiamy listkamimi bazylii i kroplą oliwy. Podajemy gorące.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Czosnek Anchois

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować