Caponata z bakłażanem, anchois i makaronem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, sycące i rozgrzewające danie z pikantną nutką chili rodem z włoskiej kuchni. Idealne na chłodny wieczór.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 1 bakłażan
    2) puszka krojonych pomidorów
    3) pół papryczki chili
    4) cebula czerwona
    5) 2 ząbki czosnku
    6) 5-6 łyżek kaparów
    7) 6-7 łyżek czarnych oliwek
    8) 2 małe słoiczki anchois (ok. 80 g po odsączeniu)
    9) 200 g makaronu np. farfalle, penne
    10) 40 g parmezanu
    11) 50 g orzechów piniowych
    12) kilka listków natki pietruszki do dekoracji
    13) sól
    14) pieprz
    15) oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Caponata

Caponata z bakłażanem, anchois i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą i pozostawiamy na pół godziny, żeby pozbawić go goryczki. Po tym czasie go odsączamy.
  • 2. Oliwki kroimy na plasterki, a anchois na mniejsze kawałki.
  • 3. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, siekamy czosnek i drobno kroimy papryczkę chili. Wszystko chwilę podsmażamy na patelni posmarowanej oliwą. Dodajemy bakłażana i smażymy aż będzie miękki, ale tak aby się nie rozpadał. W razie potrzeby dolewamy oliwy.
  • 4. Następnie dodajemy kapary, pokrojone w plasterki oliwki i pomidory i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy kawałki anchois, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni.
  • 6. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu, delikatnie mieszamy i chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy orzeszkami pinii.
  • 7. Tak przygotowane danie przekładamy na talerze i dekorujemy listkami natki pietruszki i posypujemy startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować