REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: anchois

liczba przepisów: 51
Dodane przez: Kameleon Kameleon

Sałatka szparagowo-jajeczna

po prostu uwielbiam szparagi

kategoria: Sałatki Sosy Szynki opublikowany: 16.02.2015 | wyświetlono: 682 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Spaghetti Putanesca

Cudownie rubaszna włoska pasta! Kto nie jadł nie wie co to włoska kuchnia!

kategoria: Dania główne opublikowany: 30.01.2011 | wyświetlono: 354 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wędrówki po kuchni Wędrówki

Sałatka Cezar

Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek oraz parmezan. Jednak kluczową rolę odrywa w niej genialny sos! Aksamitny, kremowy i bogaty w smaku. Oryginalna wersja sosu prawdopodobnie nie zawierała dodatku anchois. Niesamowity smak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą bazę do sosu można zamiast żółtek użyć dobrej jakości majonezu, jednak polecam Wam choć raz przygotować sos od podstaw. Sałatka Cezar to wspaniała kompozycja dosłownie kilku prostych składników. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy kolację. Gorąco polecam!

kategoria: Sałatki grzanki opublikowany: 24.08.2018 | wyświetlono: 834 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0