Ananasy z zieloną salsą - smażone

0 (0 ocen)

  • 5 min

Danie z kuchni portugalskiej. W oryginale jest to świeży ananas z Azorów ( podobno najlepsze ) grillowany obok sardynek lub innej ryby .

  • 5 min

Składniki:

  • ananas w plastrach z syropu ( po 2 plastry na osobę )- lub świeży obrany - pokrojony
    portugalska zielona salsa wg Buni ( po 1/2 łyżeczki na plaster )
    mąka ( po łyżeczce na plaster )
    olej z pestek winogron ( oryginalnie w Portugalii używa się oliwy ale ja nie lubię )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Salsa Przekąski

Ananasy z zieloną salsą - smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • plastry ananasa w salsie 1. Odsączyć plastry ananasa z syropu . Polać salsą , wetrzeć ją z obu stron im zostawić na pół godziny .Obtoczyć w mące nie ścierając salsy.
  • ananas w salsie na patelni 2. Rozgrzać na patelni olej i smażyć ananasa na rumiano z obu stron
  • usmażone ananasy z salsą 3. przewracać kilka razy by się nie przypalił a zmiękł .Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych .

Porady

Podajemy do ryb lub jako pikantną przekąskę . Przepis na salsę jest zamieszczony pod nazwą : Portugalska zielona salsa wg Buni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować