Bardzo szybki placek, dwa ciasta z pianą i powidłem przełożone delikatnym kremem. Idealne i szybkie ciasto na każdą okazję. Polecam na spotkania z najbliższymi bo po prostu pychotka :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 formy 40*24
Ciasto:
200 g margaryny
400 g mąki
100 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka amoniaku
4 jajka
Ciasto pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do dwóch form wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na pianę. Oba ciasta posmarować powidłami i wyłożyć ubitą pianę. Ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 i piec ok 25 minut.
2.W 1/2 szklanki zimnego mleka rozmieszać mąki z żółtkami, resztę mleka zagotować wlać masę żółtkową i ugotować gęsty budyń. Ostudzić.
3.Masła utrzeć na puszysty krem z cukrem, porcjami dodawać budyń.
4.Na pierwszy placek wyłożyć krem przykryć drugim plackiem.
Komentarze