Ciasto amoniaczek przekładany

4.46 (158 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne, kruche ciasto przełożone kremem maślano - śmietanowym z dodatkiem maku, śliwek i wiórek kokosowych.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    700 g mąki pszennej
    1 jajko
    150 g cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    100 g masła
    2 płaskie łyżeczki amoniaku
    Krem:
    600 ml mleka
    1 duży budyń waniliowy
    250 g cukru pudru
    250 g masła
    300 g śmietany kremówki
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    25 ml spirytusu (opcjonalnie)
    50 g suchego maku + 50 ml gorącego mleka + kilka kropli aromatu migdałowego
    50 g drobnych wiórek kokosowych + 50 ml gorącego mleka
    15 szt suszonych śliwek
    Polewa:
    100 g czekolady deserowej
    2 łyżki kremówki
Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto amoniaczek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku. Jajko utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Dodać mleko z amoniakiem i mąkę, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
    Zimne ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować prostokąty 24/36 i piec w 200 stopniach ok. 8 minut.
    Budyń ugotować w/g przepisu. Przykryć szczelnie folią i wystudzić.
    Mak i wiórki umieścić w dwóch miseczkach i postawić je na garnkach wrzącą wodą. Dodać do każdej miseczki po 50 ml wrzącego mleka, przykryć i chwilę zaparzać. Zdjąć z pary i wystudzić.
    Śliwki pokroić w paski.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając partiami dodać wystudzony budyń.
    Śmietanę ubić, dodać ekstrakt wanilii lub cukier waniliowy.
    Do kremu maślanego, dodać ubitą śmietanę (spirytus) i wymieszać.
    Krem podzielić na 3 części.
    Do jednej dodać wiórki, do drugiej mak, do trzeciej śliwki. Wszystkie kremy wymieszać.
    Na tacy położyć pierwszy placek i wyłożyć krem z makiem, przykryć drugim plackiem i rozsmarować krem z wiórkami. Na trzecim, krem ze śliwkami i przykryć czwartym plackiem. Lekko docisnąć, zawinąć w folię i na kilkanaście godzin wstawić do lodówki.
    Połamaną czekoladę połączyć ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać ciasto. Można posypać wiórkami kokosowymi.
    Przygotować 2 -3 dni przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Amoniak Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować