Beatka Siostry Anastazji

4.49 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Beatka zachwyca zarówno smakiem jak i wyglądem. Jest plackiem dość czasochłonnym ale myślę że warto poświęcić trochę więcej czasu żeby później cieszyć się taaakim efektem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Krem:
    1 l mleka
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    40 dag masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki pomarańczowe
    3 galaretki agrestowe
    winogrono czerwone
    1 puszka brzoskwiń


Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Beatka siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopt jasny i ciemny.
  • 2. Krem: Mąkę i żółtka roztrzepać w 1/4 l mleka. Pozostałą część zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Krem podzielić na 3 części.
  • 3. Galaretki przygotować wg przepisu.
  • 4. W ciemnym biszkopcie, po upieczeniu wyciąć kółka ( np literatką lub kieliszkiem). Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • 5. Przełożenie placka: Jasny biszkopt - 1 część kremu - krążki ciemnego biszkoptu - wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać tężejącą zieloną galaretką - 2 część kremu - ciemny biszkopt z otworami - w otwory dajemy brzoskwinie - 3 część masy - winogron - galaretka pomarańczowa.
  • 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować