Cordero Con Grisante

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jednogarnkowe danie słynne w hiszpańskiej kuchni, z mięsa jagnięcego które teraz jest już praktycznie rarytasem, pyszne, pożywne, zastąpi cały dwudaniowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg mięsa jagnięcego-udziec bez kości
    450 g zupy fasolowej np Hortex
    1 duża czerwona papryka
    1 duża cebula
    15 dag kiełbasy chorizo Vela
    3 ząbki czosnku
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżeczka delikatnej musztardy
    1 łyżka mąki pszennej

    Przyprawy:
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól morska o smaku
    kilka kropel zielonego tabasco do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cordero con grisante - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagniecina przed pokrojeniem 1. Jagnięcinę zalać zimnym mlekiem odstawić na 2 godziny do lodówki-dzięki temu pozbędziemy się specyficznego zapachu mięsa,po upływie tego czasu mięso płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę oprószamy słodką i ostrą papryką,dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną cebulę przesmażamy na suchej patelni, przekładamy do garnka zalewamy około 1/2 litra wody i dusimy pod przykryciem około 40 minut na wolnym ogniu.
  • gotujemy 2. Po tym czasie dolewamy kolejne 1/2 litra wody, wrzucamy mieszankę zupy fasolowej doprawiamy przyprawami z saszetki dołączonej do zupy, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy 15 minut, dolewając w między czasie czerwone wino, doprawiamy musztardą oraz sosem tabasco, solą, dodajemy kiełbasę chorizo.Z mąki i małej ilości zimnej wody robimy zawiesinę i zagęszczamy danie.Chwilę całość gotujemy. Podajemy gorące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Fasola Wino

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Portugalska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować