Soczysty kurczak w pysznym sosie na bazie czerwonego wina z daktylami, pachnący orientalnymi przyprawami przeniesie nas za sprawą aromatu do słonecznego Maroka. Polecam.
45 min
Składniki:
500 gram filetów z udźca kurczaka
1 kora cynamonu
1 papryczka chilli
1 cebula
1 opakowania suszonych daktyli (około 10 szt. )
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
½ szklanki wody
Sól, pieprz
Miód do smaku
Kurczak w czerwonym winie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 3 części, lekko solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kawałki kurczaka.
Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz a w rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną plasterki papryczkę chilli.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy przesmażonego kurczaka, laskę cynamonu i daktyle, wszystko podlewamy winem i wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem i odparowujemy około 10-15 minut.
Komentarze