Kurczak w czerwonym winie z daktylami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Soczysty kurczak w pysznym sosie na bazie czerwonego wina z daktylami, pachnący orientalnymi przyprawami przeniesie nas za sprawą aromatu do słonecznego Maroka. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
    1 kora cynamonu
    1 papryczka chilli
    1 cebula
    1 opakowania suszonych daktyli (około 10 szt. )
    1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    ½ szklanki wody
    Sól, pieprz
    Miód do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak w czerwonym winie z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na 3 części, lekko solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor kawałki kurczaka.

    Przesmażonego kurczaka przekładamy na talerz a w rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną plasterki papryczkę chilli.

    Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy przesmażonego kurczaka, laskę cynamonu i daktyle, wszystko podlewamy winem i wodą, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem i odparowujemy około 10-15 minut.

    Kurczaka serwujemy posypanego chilli i/lub szczypiorkiem z ugotowaną kaszą kuskus, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Daktyle Drób Kurczak Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować