Gotując Ang Chow (Foo Chow to chińskie ryżowe wino czerwone) ,więc nazwa wydaje się trafna, tym bardziej że wykorzystuje się tradycyjnie tzw. fusy z wina ryżowego. Z braku tych pozostałości miesza się
Dla 6 osób
Składniki:
6 kurzych ćwiartek, podzielonych na połowę tzn. pałki i uda, 12 elementów.
Marynata Ang Chow:
5 łyżek pozostałości z wina lub mąki ryżowej
2 łyżki jasny sos sojowy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki soli , szczypta chili
½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie wino białe + czerwony barwnik spożywczy)
Mąka do panierowania kawałków kurczaka
Olej do głębokiego smażenia (olej słonecznikowy lub olej z otrąb ryżowych)
Kurczak smażony ang chou - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Oczyścić kawałki kurczaka umyć i osuszyć
• Podgotować przez 5-7 minut we wrzątku
• Marynować kawałki kurczaka na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, najlepiej całą noc w lodówce
• Gdy wszystko jest gotowe do smażenia, wyjmujemy każdy kawałek kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące
• Rozgrzewamy olej do smażenia (ok. 2-3 palce głęboko) w garnku lub woku na dużym ogniu, aż olej zacznie bulgotać
• Głębokie smażenie powinno trwać przez około 5 minut
• Wyjmujemy kawałki kurczaka z woka, i układamy na ręcznikach papierowych na chwilę, aby odsączyć nadmiar oleju
2.Porady
Porada: Używajmy również filetów z udźca czyli nogi kurczaka bez kości. Jeśli używamy całych udek wskazane jest wrzucić je na kilka minut na wrzątek. Pozamyka to pory mięsa kurczak będzie bardziej soczysty i zaparzy mięso do samej kości. Metoda do wyboru, ja w każdym przypadku profilaktycznie używałem wrzątku.
Nasza wieloletnia znajoma Pani Moi również zna ten przepis, używa go aby smażyć nie tylko kurczaka ale i plastry boczku, nazywając je Diabolical. Receptura i metoda jest taka sama, choć czas smażenia boczku musi być krótszy w zależności od tego, jaka jest grubość boczku w plastrach. Wybornie też smakują ryby w tej marynacie, lecz finalnym panierowaniem mięsa jest bardzo gęste ciasto naleśnikowe.
Komentarze