Zupa agrestowa

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie. Amatorom owocowych smaków i obiadów na słodko, gorąco polecam ten przepis.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg agrestu

    2 litry zimnej wody

    2 łyżki cukru

    1 pełna łyżka mąki z tapioki

    400 g makaronu

    Cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa agrestowa 1. Owoce myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej stanu agrestu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dosypujemy 2 łyżki cukru. Gotujemy około 30 minut. Całość przecieramy przez drobne sito, przekładamy do garnka, ponownie podgrzewamy, doprawiając do smaku cukrem (wg upodobań). Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, ciągle mieszając zagotowujemy. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować