Ciasto z agrestem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Maria Błazełek

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 3 szklanki
    - cukier: 5 łyżek
    - margaryna: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śmietana: 3 łyżki

    - cukier: 1 szklanka
    - jasny budyń (każdy na 0,5 l mleka): 2 sztuki
    - agrest (niedojrzały): 75 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na stolnicy. Dodajemy 5 żółtek i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Jedną piątą ciasta wkładamy do lodówki, resztę rozwałkowujemy i układamy w okrągłej formie o śr. 26 cm lub prostokątnej blaszce o wym. 38 x 22 cm.
  • 2. Oczyszczony agrest układamy gęsto na cieście. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i proszek budyniowy. Masę mieszamy i wykładamy równomiernie na owoce. Na wierzchu układamy kratkę z ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 °C. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować