ŻYTNIE TARTINKI Z MAKRELĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wytrawne cisteczko dobrze komponuje się z keczupem, sosem czosnkowy, sosem tzatziki i surówką z kisoznej kapusty.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 gram mąki żytniej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    100 gram masła
    szczypta soli
    2 łyżki jogur natruralnego

    Farsz:
    1 czerwona cebula
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka octu
    70 gram oliwek (u mnie zielone)
    1 wędzona makrela około 250 gram
    200 gram jourtu typu greckeigo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żytnie tartinki z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke żytnią wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, następnei wtłuc jajko, dodać jogurt, wkroić zimne masło i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na około 20 minut.
  • 2. Po tym czasie rozwałkować cienko ciasto i wyciąć krążki, umieścić w foremkach i zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
  • 3. Na wystudzone podpiecozne ciasto kruche rozłożyć obraną ze skóry, ości i wszystkiego czego nie chcielibyśmy jeść rybę, kilka połówek oliwek oraz półplasterków cebuli skropionej wczesniej occtem i wyieszanej z solą i cukrem.
  • 4. Każdą tartinkę polać jogurtem. Zapiekać około 20 minut.

Porady

Jeżeli nie lubicie chrupiącej cebulki, to można ją przed wyłożeniem na tartinki poddusić na patelni. Pomijajac już ocet i cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować