Żytnie ravioli z dyniowo serowym wnętrzem

0 (0 ocen)

Przepis dla osób dbających i linię. I nie tylko.

Składniki:

  • Składniki:
    Ravioli

    -3/4 szklanki mąki żytniej,
    -1/3 szklanki ciepłej wody,
    -szczypta soli.

    Nadzienie

    -250g miąższu z dyni,
    -1 jabłko,
    -100g sera białego,
    -2 łyżki cukru brązowego.

Żytnie ravioli z dyniowo serowym wnętrzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Jabłko myjemy, obieramy i razem z dynią ścieramy na drobnych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Gotujemy około 10-15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Odciskamy sok.
    Ser miażdżymy widelcem i dodajemy do zimnej masy jabłkowo-dyniowej. Mieszamy.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie i wlewamy wodę. W razie, gdyby ciasto się lepiło, podsypujemy więcej mąki. Dzielimy na dwie części. Wałkujemy. Wykładamy na jeden placek kuleczki z nadzienia i przykrywamy drugim. Dociskamy. Wykrawamy literatką ravioli.
    Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy