Żytnie racuszki z bananem

0 (0 ocen)

Na racuchy zawsze znajdą się chętni! Jeśli są one z bananem w środku, to znikają właściwie od ręki, ciepłe, pulchne- takie też są najsmaczniejsze! Przygotowując je tym razem postawiłam na mąkę razową, ze znaczną przewagą żytniej! Przepis jak najbardziej polecam!

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1,5 szklanki kwaśnego mleka,
    • 1 szklanka mąki razowej żytniej,
    • 0,5 szklanki mąki razowej pszennej,
    • 0,5 szklanki mąki pszennej, typ 450,
    • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
    • 1 łyżka miodu,
    • 0,5 łyżki cukru,
    • 2 duże jajka,
    Dodatkowo:
    • olej do smażenia,
    • około 4- 5 bananów,
    • cukier puder do posypania

Żytnie racuszki z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie składników 1. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być dość gęste.
  • dodanie porcjami banana 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Gotowe owoce dodajemy porcjami do ciasta.
  • wykładanie porcji ciasta 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta.
  • smażenie z drugiej strony 4. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy