Placuszki smakują rewelacyjnie i posmakują zarówno dzieciom, jak też dorosłym. Są bardzo delikatne i wspaniale komponują się ze śliwkami oraz subtelną nutą kakao i miodu.
Żytnie placuszki z kakao, miodem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka rozmieszać z mąką, jogurtem/maślanką/kefirem/śmietaną, miodem oraz kakao.
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem.
Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę śliwki.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.
(Na zimno również świetnie smakują.)
Komentarze