Żytnie naleśniki drożdżowe

  • wyświetlono: 76 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Naleśniki przygotowane z ciemnej mąki żytniej na suszonych drożdżach w wersji na słodko. Placki przygotowane w formie pieczonej to świetna baza pod różnego rodzaju desery.

P10
  • 7 porcje
  • 85min
  • Łatwy

Składniki

2 i ½ szklanki mąki żytniej typ 720
3 szklanki ciepłego mleka
¼ szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka
1 opakowanie suszonych drożdży (8 g)
2 łyżki cukru białego
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Żytnie naleśniki drożdżowe

  • 1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki, drożdże, zwykły cukier i wlać mleko. Składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Następnie wlać olej/oliwę, wbić jajka oraz wsypać cukier waniliowy, szczyptę soli i pozostałą ilość mąki. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 – 30 min.
    Z wyrośniętego ciasta piec na suchej, rozgrzanej patelni (średnica 24 cm) naleśniki – na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 14 naleśników.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiJajkaCiastodrożdżoweDesernaleśnikina słodkooliwaracuchyśniadaniedietetycznekolacjaobiadmasapodwieczorekmlekona ciepłocukier waniliowypożywnezdroweprostena zimnopieczonetanieciemnemaka zytniawaniliowedrożdże suszoneżytnieolej słonecznikowyrumianeprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

image-014k03d

Dodane przez: KuchniaPoli

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe.

Drożdżowe faworki

Dodane przez: Jaga85

Drożdżowe faworki

Karnawał to czas na słodkości....

tawa tawas

Dodane przez: kamila19851

Tawa tawas (mąka żytnia)

Te ciastka przypadkiem gdzieś mi...

Babka drożdżowa

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Babka drożdżowa

Ciasto drożdżowe w klasycznej wersji...

Drożdżowy przekładaniec

Dodane przez: Bo-Bożena

Drożdżowy przekładaniec

Drożdżowe - nasze ulubione :-)

Żytnie brownie z cukinią

Dodane przez: Jaga85

Żytnie brownie z cukinią

Jak dotąd brownie robiłam z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE