Żytnie calzone z ziołami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Przepyszna wariacja na temat pizzy. Upieczone już calzone można zamrozić, a przed podaniem odgrzać, będzie równie pyszne.Postanowiłam jednak przygotować ciasto na bazie mąki żytniej, dodać do nich orzechy włoskie i zioła - wyszło jeszcze smaczniej.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 3/4 szklanki mąki żytniej,
    - 1/2 szklanki maki pszennej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - - 1/4 szklanki ciepłej wody,
    - łyżka oliwy,
    - szczypta cukru,
    - sól, pieprz.
    Farsz:
    - puszka pomidorów bez skóry, w całości,
    - 2 ząbki czosnku,
    - łyżeczka oliwy lub oleju,
    - suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
    - 10 dag startego, żółtego sera,
    - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - 3 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Calzone

Żytnie calzone z ziołami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli i cukru oraz łyżeczki mąki przygotuj zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałe obie mąki przesiej do miski przez sito, dodaj wyrośnięte
    drożdże, oliwę z oliwek i zagnieć na gładkie ciasto.
    Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw do
    wyrośnięcia.
  • 3. Przygotuj farsz: Na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i
    pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą, smaż do momentu aż całość
    zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem,
    wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich, przestudź.
  • 4. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek
    i przekrój na pół.
    Na każdej połówce rozsmaruj 2-3 łyżki pomidorów (zostawiając
    centymetrowy margines z każdej strony ciasta), posyp tartym żółtym
    serem, składaj na pół, dociśnij brzegi widelcem.
  • 5. Calzone układaj na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, posmaruj
    mlekiem, posyp resztą orzechów i ziołami prowansalskimi.
    Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.C.

Porady

Amatorzy mięsnych smaków mogą dodać do farszu odrobinę szynki długodojrzewającej lub salami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować