Żytnie bagietki z cukinią i pieczarkami czyli domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietki:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki. Wstawić miskę do robota, podpiąć hak do zagniatania ciasta i stopniowo dolewając wodę wyrobić ciasto. Zagniatać około 7-8 minut. Szklaną miskę lekko wysmarować olejem i wyłożyć ciasto. Przykryć folia spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na trzy części. Każdą rozpłaszczyć na prostokąt ( nie duży)
3. i złożyć dłuższe boki do środka. Zrolować i uformować na długość blachy.
4.Naciąć w kilku miejscach i odłożyć na kolejny kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220 st. Wstawić bagietki. Na półkę niżej wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzątkiem. Piec około 18-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
5.Zapiekanki:
Czosnek posiekać. Cukinię i pieczarki pokroić w średniej wielkości kostkę ( wcześniej pieczarki obrać a z umytej cukinii wyjąć nasiona). Na patelni rozgrzać olej i dodać czosnek. Gdy zacznie pachnieć wrzucić rozdrobnione warzywa. Smażyć około 15-18 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem i ostudzić.
6.Każdą bagietki rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć na każdą część zawartość patelni. Pomidora pokroić na grube plastry. Ułożyć na zapiekankach. Następnie ułożyć plastry mozzarelli. Posypać suszonymi ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st ma około 10-12 minut ( do momentu roztopienia się sera). Smacznego!
Komentarze