Żytni makaron penne z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Bardzo dobre na obiad czy też na kolację a jednocześnie zdrowe

Składniki:

  • 5-6 średnich pieczarek
    250g kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    ok. 300 g makaronu penne żytniego
    2 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1/2 łyżeczki kminku
    po 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku

Żytni makaron penne z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. przesmażyć na oleju przez około 5 min. dodać sól,pieprz do smaku oraz kminek. Pieczarki opłukać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć przez około 4-5 min. Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać. Dodać do pieczarek i cebuli, przesmażyć jeszcze wszystko razem przez około 20 min, tak żeby kapusta zmiękła. Na koniec dodać koperek i pietruszkę.
    Makaron penne ugotować zgodnie z przepisem, odcedzić i wymieszać z kapustą i pieczarkami. Podawać na ciepło.

Porady

Jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna to trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy