ŻYT'NIE UMIERAĆ - czyli żytnie naleśniki na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Naleśniki to danie idealne - proste, szybkie, smakowite i dające się połączyć z wieloma smakowitymi dodatkami - dlatego polecam Wam to cudo z patelni, tym razem w wersji żytniej. :)

  • 20 min

Składniki:

  • 10 łyżek mąki żytniej
    4 łyżki mąki tortowej
    2 jaja
    szczypta soli
    ok. 200 ml mleka
    ok. 200 ml wody
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki kakao (opcjonalnie)
    1 łyżka oliwy

    dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, skórka pomarańczowa, cukier brązowy (albo cukier cynamonowy, tzn. w mojej wersji po prostu wymieszany z cynamonem )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Żyt'nie umierać - czyli żytnie naleśniki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki umieszczamy w garnku i miksujemy.
    Ciasto powinno być jak śmietana - nie za gęste, lejące się - trzeba to wyregulować mlekiem. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki tortowej.
  • 2. Na rozgrzanej patelni do naleśników (można przed rozgrzaniem lekko wysmarować ją wacikiem nasączonym oliwą) smażymy (trwa to w sumie ok. 4-5 minut na 1 naleśnika) niewielkie (z niepełnej chochli) naleśniki. Będą się lekko kruszyć, ale... nie szkodzi. I tak są dobre, pachną pięknie cynamonem, czekoladą i sobotnim porannym lenistwem. A jeśli jeszcze połączy się je z dżemem z czarnej porzeczki, doda trochę cukru i skórki pomarańczowej, to już w ogóle otwierają się nad głową konsumującej osoby podwoje niebios...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować