Żydowski kawior

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 1 kg wątróbek drobiowych
    2 łyżki smalcu gęsiego
    8 jajek
    300 g cebuli
    sól ,pieprz

Żydowski kawior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żydowski kawior 1. Wątróbki oczyściłem , opłukałem . Upiekłem na natłuszczonej blaszce w temperaturze 170 stopni C. ( natłuściłem smalcem gęsim ).
    Jajka ugotowałem na twardo , posiekałem ( powinny być pokrojone dość drobno ).
    Cebulę posiekałem , zeszkliłem na rozgrzanym gęsim smalcu , lekko przyrumieniłem.
    Ostudzone wątróbki pokroiłem na drobne kawałki ( można zmielić , ale ja wolę czuć grudki). , wymieszałem z jajkiem i cebulą. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Wątróbki można też dusić na tłuszczu ze smażenia cebuli.
    Odstawiłem do lodówki na ok. 2 godziny , aby smaki się przegryzły.
    Udekorować posiekanymi jajkami , których cześć odłożyłem oraz posiekanym koperkiem.
    Można podawać z grzankami , ogórkiem , macą ( do wyboru wg preferencji ).

Komentarze

Podobne przepisy