Zwijane Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wspaniała pizza w innej wersji niż klasyczna. Małe zawijane pizzerinki to super pomysł na zjedzenie czegoś pysznego.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    4 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki soli
    60g drożdży
    300ml ciepłej wody

    Farsz:
    0,5kg pieczarek
    2 pomidory
    3 konserwowe ogórki
    pół cebuli
    kilka plastrów sera
    oregano
    ketchup
    sól

Zwijane pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12cj9oh 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do misy z mąką wlać olej i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok 1h.

    Pieczarki obrać , pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju z dodatkiem 1łyżki oreganmo i 1 łyżeczki soli. Pomidory i ogórki pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w półplastry.

    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je. Wierzch posmarować ketchupem i posypać oregano. Nałożyć pieczarki , a następnie pomidory, ogórki i cebulę. Na wierzch ułożyć plastry sera. Zwinąć w roladę. Kroić plastry ok 3cm. i układać na blaszce lub na kratce od piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Piec w rozgrzanym do 220*C piekarniku przez ok 20min

Komentarze

Podobne przepisy