Zwijane bułeczki z powidłami

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki z dużą porcją powideł są przepyszne.

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    3 jajka
    dodatkowo:
    słoik 360 gram powideł wegierkowych
    10 dag orzechów włoskich mielonych
    1 jajko

Zwijane bułeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijane bułeczki z powidłami 1. Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, następnie dodać jajka, olej i ciepłe mleko. Z tych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( troszkę się klei) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1 cm w długi placek po wierzchu posypać ciasto mielonymi orzechami ( zostawić 2 łyżki orzechów).
  • zwijane bułeczki z powidłami 2. Posypane orzechami ciasto złożyć po długości na pół i delikatnie rozwałkować wałkiem po długości.
    Powidłami węgierkowymi posmarować całe ciasto i ciasno zwinąć jak roladę.
  • zwijane bułeczki z powidłami 3. Foremki do babeczek ( najmniej 18) wysmarować tłuszczem i na dnie posypać zostawionymi orzechami,
    zwinięte ciasto podzielić na tyle porcji ile mamy foremek
  • zwijane bułeczki z powidłami 4. i każdą porcję ciasta ułożyć w foremce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować jajkiem.
    Piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy