Zwijane bułeczki z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, następnie dodać jajka, olej i ciepłe mleko. Z tych składników wyrobić ciasto drożdżowe ( troszkę się klei) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 1 cm w długi placek po wierzchu posypać ciasto mielonymi orzechami ( zostawić 2 łyżki orzechów).
2.Posypane orzechami ciasto złożyć po długości na pół i delikatnie rozwałkować wałkiem po długości.
Powidłami węgierkowymi posmarować całe ciasto i ciasno zwinąć jak roladę.
3.Foremki do babeczek ( najmniej 18) wysmarować tłuszczem i na dnie posypać zostawionymi orzechami,
zwinięte ciasto podzielić na tyle porcji ile mamy foremek
4.i każdą porcję ciasta ułożyć w foremce, odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia po wyrośnięciu posmarować jajkiem.
Piec w temp. 180st około 30 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Komentarze